position_provence_alpesDe Provence roept bij menigeen de associatie op van geurige kruiden, een zwoele zomeravond, buiten eten, de zachte kleuren van het ochtend- en avondlicht, woeste natuur en de geur van lavandel.

Officieel heet de regio Provence - Alpes - Côte D'Azur en het is eigenlijk de enige regio in Frankrijk waarin je naast eindeloze vlaktes, prachtige berglandschappen, woeste canyons, ook nog eens een uitgestrekte kustlijn aantreft. Deze kustlijn langs de Middellandse Zee strekt zich uit van Menton aan de Italiaanse grens tot Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue. De regio is populair bij vakantiegangers en vooral aan de kust kan het in de zomer meer dan abnormaal druk zijn. St.Tropez, Cannes, Nice, Antibes zijn populaire badplaatsen en de rijken der aarde hebben hier dan ook hun grote luxueuze jachten liggen.

Maar even landinwaarts weg van de kust merk je weinig van die durkte en vind je prachtige gebieden om te verkennen en te gaan wandelen. (bron Toerisme Frankrijk)

Wandelwiki Wandelingen in Provence-Alpes-Cote-d'Azur.

Wandelen in deze regio en andere bezienswaardigheden.

De regio Alpes-Provençe-Côte-d'Azur is verdeeld in 6 departementen:

VAUCLUSE :

Mont Ventoux, lavendel, Gordes, 3000 uur zon per jaar, Vaison-la-Romain, parc naturel régional Luberon .... Dit is de Provence optima forma ! ... Geniet in het avondlicht van een lekkere Côtes de Ventoux of een Chateau Neuf du Pape. De steden Orange en Avignon (met het indrukwekkende Palais des Papes) zijn een bezoek meer dan waard !

ALPES-MARITIMES :

Dit is het zuid-oostelijkste stukje Frankrijk. In het noordelijke stuk bergtoppen tot 3000 meter (Tenibre) en het wonderschone natuurpark de Mercantour. Dit bevat inmiddels weer honderden Italiaanse wolven (die bijna uitgeroeid waren). Meer richting kust liggen mooie dorpjes zoals Vence, St.Paul-de-Vence en Èze. Het is ook het departement van de parfum (Grasse) en de kunstenaars zoals Matisse en Picasso. De hoofdstad is trouwens Nice aan de Côte-D'Azur !

BOUCHE-DU-RHÔNE :

Het gebied van de Bouches-du-Rhône strekt zich uit over de delta van de Bas-Rhône. Door de aanwezigheid van slib is hier veel groente en fruitteelt. Bij les Baux-de-Provence zwerven kuddes schapen over de enorme vlakte van de Crau. De Camargue is een moerassig gebied waar kuddes zwarte stieren, wilde paarden en flamingo's leven. Bij Aix-en-Provence ligt de berg Sainte Victoire, met een fraai wandelgebied waar u loopt in de voetsporen van de schilder Cézanne. In de kuststreek bij Marseille zijn prachtige wandelingen te maken in het natuurgebied van de calanques. De vele kreken en indrukwekkende rotsformaties in het natuurpark, laten een onuitwisbare indruk achter. In de Bouches-du-Rhône liggen een aantal bezienswaardige stadjes. Bij St-Rémy-de-Provence en in Arles zijn overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd nog in ruime mate aanwezig. Marseille is het bruisend middelpunt van dit departement. Deze stad is trouwens synoniem met de beste bouillabaisse van Frankrijk.

VAR :

Bestaat uit de arrondissementen Brignoles - Toulon - Draguignan. Het presqu'île Saint-Tropez is vooral gekend omwille van het mondaine Saint-Tropez. Maar wat weinigen weten is dat in deze streek de natuur alom tegenwoordig is met mooie stranden, rotskust, wijngaarden en een prachtig achterland zoals het massif Des Maures. Iets verder ligt het massif D'Esterel. Wandelingen langs de sentier Littoral zijn stuk voor stuk pareltjes waar flora en fauna te bewonderen zijn in een decor van zon en zee. Gezellige provencaalse dorpen zoals Bormes Les Mimosas, Grimaud en Ramatuelle zijn ook een bezoek waard. Aan de kust vinden we Saint-Tropez, Sainte-Maxime, Port Grimaud, Le Lavandou en Cavalieres. De drie gouden eilanden Porquerolles, Port Cros, île du Levant zijn vanop het vaste land te zien maar men kan ook met de boot naar Porquerolles en Port Cros. In deze streek is er voor ieder wat wils al kan het er in het seizoen erg druk zijn. Nog meer informatie over deze regio kan je vinden op www.golfe-saint-tropez-information.com.

Het mondaine Saint-Tropez trekt ongeveer 5 miljoen bezoekers per jaar. De oude haven, het oude dorp en de citadel zijn zeker een bezoekje waard.


Grimaud is een prachtig middeleeuws dorp met kleine gezellige straatjes. Vanop de kasteelruïne heeft men een prachtig uitzicht op de baai van Saint-Tropez en het 'Massif des Maures'.

HAUTE-ALPES :

Het departement Hautes-Alpes, met Gap als hoofdstad, ligt begrenst tussen Isère en de Savoie in het noorden, Italie in het oosten, Alpes de Hautes-Provence in het zuiden en Drôme in het westen. De Hautes-Alpes zijn één groot bergland, van 400 meter boven de zeespiegel (de rivier de Buëch) tot 4102 meter (Barre des Écrins). Men heeft er acht streken: Grand Briançonnais in het noorden (met de hoogste toppen en cols van het Parc national des Écrins). Ten westen ervan strekt zich de Valgaudemar uit, in het zuidwestelijke deel van het genoemde park. Nog meer westelijk komt men terecht in de Champsaur, dat door de rivier de Drac gescheiden is van de Dévoluy. Het zuidelijke deel wordt gevormd door de streken: Pays du Buëch, Gapençais et Durance, Embrunais-Serre-Ponçon, Guillestrois en Queyras. Aan natuur in dit departement geen gebrek.

ETEN, DRINKEN OF SLAPEN IN DE REGIO:
Tijdens de wandelvakantie in de omgeving van Gap verbleven wij op camping Alpes Dauphiné.
BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN IN DE REGIO: Les EcrinsGapBourg d'OisansAlpe D'Huez.

ALPES-DE-HAUTE-PROVENCE :

De hoofdstad is Digne-les-Bains. Dit departement ligt centraal in de regio en het noorden is een echt Alpenlandschap terwijl zuidelijk de Provence voelbaar aanwezig is. De rivier de Verdon bepaalt voor een groot deel het ruige landschap. De plaats Castellane ligt aan het begin van de Gorges du Verdon.

GORGES DU VERDON

De Verdon is een 150 km lange rivier die ontspringt in de omgeving van d'Allos op een hoogte van bijna 3000 meter. Voorbij het mooie Castellane begint de canyon du Verdon. Een 15 km lange canyon waarbij de Verdon soms 700 meter dieper voorbij stroomt. De Gorges eindigen bij de monding van de rivier in het mooie stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon.

Deze fascinerende omgeving heeft ons al menige jaren wandelplezier bezorgd. Of je nu over de bergkammen gaat, de toppen beklimt of diep door de kloven wandelt, het blijft allemaal even spannend en prachtig. Naast de buitegewone landschappen treffen we hier ook prachtige GIEREN aan.
In de zomermaanden kan het hier aardig druk zijn, het is raadzaam om deze streek in juni of september te bezoeken zodat je optimaal van de rust en de pracht kan genieten.

ETEN, DRINKEN OF SLAPEN IN DE REGIO :

Voor de kampeerders :

Camping Le Vieux Colombier *** in Moutiers Sainte Marie . Deze mooie kleinschalige camping , waar wij een stacaravan gehuurd hebben, ligt op wandelafstand van Moutiers Sainte Marie en in de directe omgeving van het meer Sainte-Croix-du-Verdon. Misschien iets minder geschikt voor wandelaars omdat men nogal vrij grote afstanden met auto moet doen naar de verschillende vertrekpunten van de wandelingen in de Gorges.

Camping Camp des Gorges du Verdon *** op 9.5 km van Castellane ligt in het midden van het nationaal park. Deze mooie camping , met openluchtzwembad, is een ideale uitvalsbasis voor wandelaars. De camping is in 2 delen opgesplitst door de D952 wat een nadeel kan zijn voor mensen met kleine kinderen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN IN DE REGIO:

Om u een idee te geven wat er allemaal in de regio te zien is maken we een ronde van de Verdon met vertrek in Castellane maar de streek heeft nog veel meer te bieden.
Castellane :

Dit mooie dorp , op een hoogte van 724m., is gelegen aan de Route Napoleon en is de toegangspoort tot de Gorges Du Verdon. Het heeft een mooi dorpsplein waar op woensdag voormiddag (enkel voedingswaren) en zaterdag voormiddag (alle artikelen) de markt staat. Als we verder het dorp ingaan komen we enkele kleine winkelstraatjes tegen en voor de actievelingen onder ons zijn er tal van zaken waar men terecht kan voor rafting, canoying, ....enz.
Wat echter het meeste opvalt in Castellane is de kapel Notre-Dame du Roc dewelke in 1703 gereconstrueerd werd op de ruïnes van een kerk uit de 9e eeuw. De kapel staat op een rots die 180m boven het dorp uitsteekt en waakt over de vallei.

Tip : Wandeling - De ronde van de rots - 4.5 km - 1.30u - hoogteverschil 718 - 900m.

 
We verlaten Castellane via de D952 en rijden nu , via de rechteroever van de Verdon, richting Gorges. Bij het uitrijden van Castellane zijn er verschillende campings. Een eindje verder zien we een afslag naar Pont de Taloire. Hier ligt het vertrekpunt voor de rafters. Wij volgen de D952 en rijden nu door de Porte de St.-Jean waar de eigenlijke Gorges du Verdon beginnen. Na de Clue de Chasteuil slaan we linksaf naar de D955 en steken via de 'Pont de Soleils' de Verdon over.
 
We gaan nu op bezoek in Trigance. Een charmant dorp dat als het ware tegen de berg is gekleefd.Trigance is een typisch middeleeuws dorp waar de tijd heeft stil gestaan. Het kasteel dat hoog boven het dorp uitsteekt is privébezit. In Trigance kan je lekker kuieren door de typische straatjes met prachtige zichten op de vallei van de Jabron. Op een klein pleintje vindt je de bakker, een kruidenier en ... een kleine bar. In het dorp zijn ook enkele kunstgalerijen en een mooie klokkentoren.
Onderaan het dorp is een parking met speciale voorzieningen voor Mobilhomes.
 
We verlaten Trigance nemen de D90 en rijden door een prachtig landschap. Aan de kruising met de D71 slaan we rechtsaf. We stoppen aan het belvédère "Balcon de la Mescla" en genieten van het prachtige panorama op de plaats waar de L'Artuby samenvloeit met de Verdon.
We vervolgen onze weg en komen aan de "Pont de l'Artuby". Deze brug is met zijn 182m de hoogste benji-brug van Europa. Afhankelijk van het seizoen kan je hier genieten van de benji-jumpers of zelf ............ een sprongetje wagen. Aan jou de keuze. We rijden verder en volgen de Corniche Sublime. We rijden de tunnels door en genieten van de talrijke mooie panorama's. Ter hoogte van de Ravin de Vaumale moet je zeker nog eens stoppen aan de één van de Belvédères. Hier heb je ook prachtige zichten op de Verdon. We rijden nu verder en beginnen bij de Col d'Illoire aan de afdaling naar Aiguines.
Bij het binnenrijden van Aiguines las je weer een halte in aan het Chateau zodat je het meer van Sainte-Croix-du-Verdon in al zijn pracht kan bewonderen. Aan de Chapelle Saint Pierre staat een oriëntatietafel, van hieruit heb je een fantastisch zicht op het meer en de hoogvlakte van Valensole.
 
Van Aiguines volgen we de D19 en dalen af tot aan het meer van Sainte Croix. Aan dit meer zijn verschillende campings en kan men tal van watersporten beoefenen. Wanneer we aan de D957 komen slaan we rechts af en volgen de boorden van het meer tot de "Pont du Galetas". Hier stroomt de Verdon in het meer en kunnen we vanop de brug kijken naar de "Rue d' Eau', het water heeft een prachtige kleur. Wie de Verdon een eindje wil bevaren kan kano's of waterfietsen huren, op deze manier zie je kloof eens vanuit de diepte.

We rijden verder en gaan richting Moutiers-Sainte-Marie. Dit mooie dorp is gekend voor de faience en het eerste dat opvalt is de ster die hoog boven het dorp hangt. De legende zegt dat een ridder tijdens de kruistochten gevangen genomen werd en beloofde als hij ooit vrij zou komen deze gouden ster zou schenken. Hoog boven het dorp , op 820m hoogte, staat de "Chapelle Notre Dame de Beauvoir". De kruisweg die naar de kapel leidt telt 262 treden. Het bezoek aan de kapel is zeker de moeite waard en het uitzicht over het dorp en de vallei is fantastisch. Een eindje van de kapel ligt ook nog de 'Grotte de Sainte Madeleine'.

Van Moustiers rijden we terug naar de Gorges du Verdon via de D952. We stijgen via het 'Bois de Félines' en komen aan het 'belvédère du Galetas'. Na de col de l'Olivier komen we aan de parking van het 'Belvédère Maireste'. We vervolgen onze weg en komen in La-Palud-sur-Verdon. Als we La Palud juist door zijn nemen we rechts de D23 en beginnen aan de spectaculaire 'Route des Crêtes'. Dit is een absolute aanrader. Aan het 'Belvédère de Trescaire' (dit is in de tweede haarspeldbocht) zijn we op 1285m en ligt de Verdon 715m dieper. Hier kan je regelmatig vale gieren zien vliegen omdat zij nesten in de Escalès-kliffen. Vaak zie je hier ook rotsklimmers aan het werk. Aan de overzijde is het Belvédère van Rancoumas te zien. We rijgen nu de Belvédères aaneen : Belvédère de la Carelle, - de l'Escale, - de la Dent d'Aire, - du Pas de l' Abauc, - du Tilleul, - de la Gorge Guègues, - des Glachères, - d' Eicharme, de Guègues. Wanneer we moe zijn van al deze prachtige uitzichtspunten kunnen we in de Chalet de la Maline even stoppen voor een natje en een droogje op het terras. Hier is ook het vertrekpunt gelegen van het bekende Martelpad. Bij het verderzetten van onze tocht komen we nog meer Belvédères tegen : Belvédère de Maugué, - de l' Imbut, - Armanet en - de Bauchier. We komen nu terug in La Palud en slaan rechts af en volgen nu verder de D952.
We komen nu aan de parking van het Pointe Sublime. Wij draaien hier linksaf en nemen de D17 naar Rougon. Bij het binnen rijden van Rougon kan je de auto achterlaten op de parking aan de ruines van een toren. We wandelen door het dorp helemaal naar het einde. Hier vinden we de Gite en Creperie "Le mur d' Abeilles". Hier moet je zeker op het terras iets eten of drinken, genieten van het uitzicht en van het aan- en af vliegen van de 'Vautour Fauve'. De vale gieren hebben namelijk aan de overzijde in de rotsen hun nesten. Als je geen verrekijker bij hebt kan je er altijd een vragen aan de uitbater. De foto's die hier getoond worden ,werden genomen tijdens de wandeling naar het Belvédère de Rancoumas maar het geeft je een idee van deze indrukwekkende vogels die hier terug uitgezet werden.
Nadat we genoten hebben van het terrasje in Rougon rijden we terug naar de D952 en rijden richting Castellane. Vlak voor de tunnel draaien we rechtsaf naar de D236 en gaan even kijken naar de Couloir Samson. Hier komen de rafters aan die in Castellane vertrokken zijn en je kan even gaan kijken , door kijkvensters in de tunnels, naar de Couloir Samson of de Baume aux Pigeons. (Een zaklantaarn meenemen!). Dit is ook het eindpunt van de Martelwandeling.
We rijden nu terug richting Castellane waar de rondrit eindigt. In de streek zijn er nog tal van andere mogelijkheden zoals een bezoek aan de Vallei d'Allos in de Haute Verdon met het mooie dorpje Colmars Les Alpes en het meer van Castillon.

Nuttige linken.

De officiële website van Frankrijk als vakantiebestemming: http://nl.franceguide.com/
Informatie over Saint-Tropez: http://www.ot-saint-tropez.com/
Informatie over de golf van Saint-Tropez en het massief des Maures: http://www.golfe-saint-tropez-information.com/
Informatie over Grimaud: http://www.grimaud-provence.com/

Reacties.

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten
  • Geen reacties gevonden