Nederland

Klik op de kaart om een wandelroute te zoeken in een andere provincie

Advertenties

position gorenjska

Slovenië, officieel de Republiek Slovenië (Sloveens: Republika Slovenija), is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. Het land is klein, dichtbebost en bergachtig. In het westen heeft het land een korte Adriatische kust. De grens met Oostenrijk wordt grotendeels gevormd door de waterscheiding van de bergkam van de Karawanken, met toppen boven de 2000 m, die deel uitmaken van de Alpen. Slovenië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië.

 Slovenië is met een oppervlakte van 20.373 km² ongeveer half zo groot als Nederland. De omtrek van de landsgrenzen meet 1213 km (546 km met Kroatië, 330 km met Oostenrijk, 188 km met Italië en 102 km met Hongarije). De kustlijn van Slovenië is 47 km lang. Ondanks het relatief kleine oppervlak kent het land grote verschillen in het landschap. In het noorden liggen de Karawanken, Kamnische Alpen en in het noordwesten de Julische Alpen. In de Julische Alpen ligt in het Triglav Nationaal Park de gelijknamige berg Triglav, die met 2864 m de hoogste berg van het land is. Hier ontspringen ook de Koritnica, Soca en Sava. De Sava behoort met de Mura en de Drava tot de belangrijkste Sloveense rivieren. In de Julische Alpen ligt ook het grootste meer van Slovenië, het 25 km² omvattende Meer van Bohinj. Het oosten is daarentegen vlak, overgaand in de Pannonische laagvlakte van Hongarije. In het zuidwesten en zuiden overheersen middelgebergtes en heuvellandschappen, die overgaan in de Dinarische Alpen. Hier is sprake van een karstlandschap met de kenmerkende periodieke meren (bijvoorbeeld in Cerknica) en vele onderaardse grotten. In het uiterste zuidwesten bij de haven- en badplaats Portorož (Italiaans: Portoroze) verloopt de 47 km lange kustlijn. De helft van het land is bebost. Het klimaat is in het noorden continentaal, aan de kust tot aan de lijn Nova Gorica-Postojna mediterraan.

Wandelen in Gorenjska en andere bezienswaardigheden.

Julische Alpen. De Julische Alpenvormen een bergmassief in de Zuidelijke Kalkalpen. Ze liggen in Slovenië en Italië en kunnen worden gescheiden in een westelijk en een oostelijk deel, waar de grens verloopt van Cave del Predil in het Karinthische Val Canale in het noorden naar Hrušica in de Sloveense Karst in het zuiden. De naam is ontleend aan Julius Caesar, die in dit gebied een provincie stichtte met de hoofdstad Cividale. De Julische Alpen vormden lange tijd de taalgrens tussen enerzijds het Friulisch en Italiaans, anderzijds het Sloveens. Doordat deze gebieden lange tijd onderdeel vormden van Oostenrijk-Hongarije vestigden zich er Duitstaligen, met name rond Tarvisio en Pontebba in Val Canale en in Gorizia. Italië verkreeg een deel van de Julische Alpen met Friuli in 1866. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verliep hier het front via de Soca (Italiaans: Isonzo), waaraan nog steeds vele uitgehouwen loopgraven, stellingen en bunkers herinneren. Nadat in 1918 de Julische Alpen door Italië werden ingelijfd, kwamen ze na de Tweede Wereldoorlog aan Joegoslavië resp. Slovenië toe.

Nationaal Park Triglav. Triglavski Narodni Park is een nationaal park in de Julische Alpen. Het ligt in de regio Gorenjska, in het noordwestelijke grensgebied van Slovenië. Het is vernoemd naar de berg Triglav die ook het nationale symbool is. Het park is bereikbaar vanaf Villach en Ljubljana. In Trenta is het Dom Trenta informatiecentrum over het Triglav Nationaal Park. 

Meren. In de regio zijn er twee meren die zeker een bezoekje waard zijn. Het eerste is waarschijnlijk ook het bekendste, het meer van Bled. Het Meer van Bled (Sloveens Blejsko jezero) is een meer in de streek Gorenjska tussen de Karawanken en de Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië bij de plaats Bled.
Het meer is 2120 m lang en 1380 m breed en 30,6 m diep. Er zou een warme bron in het meer zijn, wat echter niet belet dat het 's winters dichtvriest.
In het meer ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk (Cerkev Marijinega vnebovzetja) uit de 9de eeuw met fresco's en een gouden altaar. Ook bezienswaardig is het kasteel van Bled. Het meer van Bled is bekend bij roeiers. Een typisch verschijnsel is de boottochten per Pletna, een overdekte gondel.

Het meer van Bohinj ligt in de vallei van Bohinj in de regio Gorenjska in Slovenië. Een dichtbijzijnde plaats is Jesenice.
Het meer is met circa 3.18 km² het grootste meer van Slovenië. Het is circa 4,5 km lang en 1 km breed. Het heeft een diepte van 45 meter. Het ligt op circa 520 meter boven zeenivau. Het is gelegen in het noorden van het land, in het Nationaal park Triglav bij Triglav. Het meer wordt omgeven door hoge bergwanden en is een mooi wandelgebied.
De belangrijkste plaats aan het meer is Rib?ev Laz gelegen aan de oostkant. In de benedenvallei ligt de plaats Bohinjska Bistrica. Rivieren die uitkomen in het meer zijn de Ribnica (rivier) de Sava Bohinjska, de Mostmica en de Suha. Boven de zuidoever van het meer ligt skicentrum Vogel. Als je in de buurt van het meer van Bohinj bent dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Savica waterval. De waterval ligt voorbij Ukanc ten westen van het meer. De Savica rivier ontspringt in de rotswand van de berg Komarca op 836 meter. De waterval is 78 meter hoog.

Bij Bovec liggen twee bergpassen: de grensovergang Predel (bij Cave del Predil) richting Val Canale en sinds het eind van de Eerste Wereldoorlog de Vršic-pas richting Kranjska Gora. De Soca stroomt door Trenta, Soca, Kal-Koritnica richting Žaga en Srpenica. De Koritnica stroomt van Log pod Mangartom via Kal-Koritnica in de Soca.
In Trenta kunnen de bronnen van de Soca, de botanische Alpentuin Alpinum Juliana en het museum Dom Trenta bezocht worden

Wandelwiki Wandelingen Gorenjska.

Nuttige linken.

Reacties.

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten
  • Geen reacties gevonden