Welkom op Wandelwiki

Wandelsite voor en door wandelaars.

Algemeen

Rondwandelreis door het UNESCO natuurreservaat.

Het UNESCO Biosferen Natuurreservaat ligt midden in het Thüringer Wald. Het strekt zich uit van de noordzijde - even onder Ilmenau - tot aan de zuidzijde van het Thüringer Wald, nabij Schleusingen. Het omvat ook de hoogste toppen ( tot 1000 m ) van het Thüringer Wald gebergte. Dit gebied kent vele natuur- en cultuurlandschappen die elk heel verschillend zijn. Hier maakt u kennis met de bijzondere beschermde biotopen, het beheer van flora en fauna en de inspanning van UNESCO om mens en biosfeer in harmonie te laten samenleven. 

Twee enthousiaste Nederlandse wandelaars met een eigen accommodatie in het natuurreservaat hebben gedurende een aantal jaren de mooiste routes beschreven en hieruit een 9-daagse rondwandelreis gemaakt. De reis begint en eindigt in hun eigen accommodatie Landferienhaus Linde aan de zuidkant van het biosferen reservaat.

Standaard heeft deze rondwandelreis 7 etappes, die bij elkaar 127 km lang zijn. Op de meeste dagen kan er gekozen worden voor een langere en een kortere variant van de aanbevolen route. Daardoor is de reis onderweg helemaal af te stemmen op het weer en de conditie van de dag.

Op de eerste dag wordt u naar de Rennsteig gebracht om er een stuk van te lopen als kennismaking en vandaar terug te lopen door fraaie dalen, uitzichtpunten en een stuwmeer naar de accommodatie.
De dag erop gaat het van Langenbach naar het volgende hotel in Frauenwald-Allzunah. Onderweg kunt u het informatiecentrum van het natuurreservaat bezoeken en een wildobservatie afspreken voor aan het begin van de avond.
Op dag 3 gaat de route langs een historische stationnetje, door Schmiedefeld en over de drie hoogste toppen van het Thüringer Wald gebergte: de Großer Finsterberg (944), de Fichtenkopf (944) en de Schneekopf (978).
Dag 4 gaat langzaam dalend naar de noordkant van het gebergte langs een rivierdal en de ruïne van een oud roverslot, een mangaanmijn met museum en themometerstad Geraberg. Via het klimaatpad komt u aan in een hotel op de noordflank van het gebergte met een prachtig uitzicht over het Thüringer Bekken.
Hier kunt u een of meer extra dagen inlassen in uw reisschema om de culturele bezienswaardigheden van het nabij gelegen Ilmenau (Goethe) of het middeleeuwse stadje Arnstadt met de Bachkerk, te bezoeken.

Hierna gaat het eerst oostwaarts en daarna zuidwaarts de bergen in. Langs het oude kasteel in Elgersburg komt u op het historische Goethe wandelpad met vele bezienswaardigheden en schitterende uitzichtpunten om de nacht in een fraaie villa in Stüzerbach door te brengen.
De voorlaatste dag brengt u een stuk langs de Rennsteig, historische grensstenen via Neustadt en Altenfeld naar het Masserdal waar u in een oude watermolen een gastvrij onthaal wacht. Op de laatste dag klimt u uit dit dal naar de wintersportplaats Masserberg en gaat het via twee dorpen en een prachtig natuurgebiedje met veel uitzicht de Simmersberg (757) op. Hier bent u op de zuidelijkste bergtop in het natuurreservaat en kunt u met goed zicht bijna de helft van het reservaat overzien. Van deze bergtop gaat het langzaam dalend terug naar de accommodatie in Langenbach waar u uw reis begonnen bent.
Het startpunt van deze wandelreis is goed met de auto en ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Alle etappes komen ook langs horeca en winkels voor levensmiddelen. De reis kan geboekt worden met of zonder bagagevervoer. In de startplaats is het goed mogelijk de auto te parkeren op een openbare parkeerplaats.

Wandelpension Landferienhaus Linde heeft een hart voor wandelen en wenst u veel plezier met deze wandelreis.
Internet: www.landferienhaus.net | Telefoon: +49 36874 38584 | Adres: D-98667 Langenbach.
Voor onze gasten hebben we deze Natuurreservaat rondwandelreis als hotel arrangement met Nederlandse route beschrijvingen.

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten
  • Geen reacties gevonden