België

Klik op de kaart om een route te zoeken in een andere provincie

Advertenties

Algemeen

Groendomein Hertberg.

Deze wandeling van Rik kronkelt helemaal door het gebied Hertberg, een 310 ha groot boscomplex dat deel uitmaakte van de voormalige eigendommen van de prinselijke familie de Merode. Het dankt zijn naam aan de meer dan 30 meter hoge Hertberg aan knooppunt 30, een ijzerzandsteenheuvel die werd gevormd in de Diestiaanzee. Trouwens het centrum van Herselt is omgeven door wel 7 heuvels en daarom wordt het door sommige inwoners tot “Klein Rome” verheven. Hier wordt u beloond met een mooi uitzicht en hier bemerkt u ook dat de Amerikaanse eik bestreden wordt en dat volop ingezet wordt op streekeigen bomen, zoals winter- en zomereik, beuk ….
Daarna daalt u stilaan af naar knooppunt 25 waar u naar een wel heel eigenaardig weggetje staart. Ja, u kan hier dwars door een veld stappen, in de zomer door hoge maïs. Indien gewenst kan u door even naar rechts te gaan, een rustpauze inlassen in “Den Hulst”, een plaatselijke herberg met wel 250 verschillende soorten bier. Onderweg zijn cultuurhistorische relicten zichtbaar, zoals de prinselijke dreven en historische rabatten, langwerpige ophogingen met afwateringsgrachtjes ertussen die in het bos werden aangelegd voor de bosbouw. Kenmerkend voor Hertberg zijn de alleenstaande eiken of linden op de kruispunten van wegen, de zogenaamde Mariabomen.

Meer wandel- en streekinformatie: Provincie Antwerpen - ABC van de streek en wandelinformatie

Bekijk kaart

Praktisch

Vertrekpunt:
2230 Herselt Diestsebaan 28.
Parkeren en bereikbaarheid:
Parking Taverne Mie Maan.
Coördinaat : N51 03.618 E4 55.790

Openbaar vervoer: Geen informatie beschikbaar.  Kijk op www.delijn.be voor meer informatie.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

 

Extra Info

Horeca:
Aan het vertrekpunt:
Mie Maan | 2230 Herselt Diestsebaan 28 | Internet: www.miemaan.be
Onderweg:
Bierkroeg Den Hulst | 2230 Herselt Hulst 4.
Extra info:
Provinciaal Groendomein Hertberg.
Geografisch is Hertberg gelegen op de overgang van de Kempen en Hageland, wat het domein extra troeven biedt. We treffen er enkele 'bergen' aan, getuigenheuvels (of ijzerzandsteenheuvels) uit een ver verleden toen de Diestiaanzee tot in deze contreien reikte. Hertberg bestaat voornamelijk uit monotone naaldbossen, maar wordt via inrichting en beheer geleidelijk omgevormd naar een zeer gevarieerd gebied met loofbos, naaldbos, heide, duin, ven en overgangssituaties. Zo werden onder andere open plekken gecreëerd waar heide zich kan ontwikkelen. Ook vennen werden hersteld, o.a. de Rode Vis. Voor de verschillende types van recreanten werden er routes aangelegd. Door Hertberg loopt het wandelnetwerk, mountainbikenetwerk, fietsnetwerk en een doorsteek voor menners en ruiters. Een kwalitatief rolwagenpad werd aangelegd voor rolstoelgebruikers en gezinnen met buggy's. De omgeving van Mie Maan, de begeleidende parkings langsheen de Diestsebaan en de dorpskern van Blauberg vormen de instapplaatsen van waaruit de verschillende recreantengroepen binnen en aansluitend op het gebied hun gading vinden. In de omgeving van de instapplaatsen en langs de kant van het dorpscentrum van Bergom zijn speelbossen voorzien. Hondenzones werden voorzien rond taverne 'Mie Maan', in het noorden tegen de dorpskern van Bergom en in het zuiden langs de kant van Blauberg.

Downloads

Als je ingelogd bent, kan je het GPS bestand ook rechtstreeks wegschrijven naar uw Garmin Gps met onderstaande Wandelwiki Garmin Communicator. Download de Garmin Communicator Plugin als deze nog niet is geinstalleerd op uw PC.

gps

Beschikbare downloads
FileDescriptionDownloadsLast modified
Download this file (hertberg.gpx)hertberg.gpxGps bestand kempen-herselt725-02-2018 11:33
Download this file (Hertberg.kmz)Hertberg.kmzGoogle Earth - Hertberg025-02-2018 11:00
Download this file (hertberg.pdf)hertberg.pdfRoutebeschrijving Hertberg1325-02-2018 15:33

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten
  • Geen reacties gevonden