België

Klik op de kaart om een route te zoeken in een andere provincie

Advertenties

Algemeen

Middenvijver en natuurreservaat Blokkersdijk.

Een mooie natuurwandeling op een boogscheut van het centrum van Antwerpen. We wandelen langs de "Middenvijver" naar het natuurgebied Blokkersdijk om daarna via de oevers van de Schelde en het St.Annabos terug te keren naar het beginpunt.
Het gedeelte rond de vernieuwde Middenvijver is rolwagenvriendelijk - het gedeelte over de Charles De Costerlaan is dat zeker niet!

Let op: de route is onderbroken wegens werken aan de Scheldedijk richting Blokkersdijk!
LO ELEKTRO heeft een hart voor wandelen en wenst u veel plezier met deze wandelroute.
Internet: www.loelektro.be | Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | Adres: 2070 Zwijndrecht Elzelaarstraat 38/3.
Algemene elektriciteitswerken voor particulieren, KMO's, retail en industrie - gratis offerte!

Bekijk kaart

Praktisch

Vertrekpunt:
2050 Antwerpen-Linkeroever Blancefloerlaan aan afrit komende van E17.
Parkeren en bereikbaarheid:
Ruime parking aan de Park & Ride.
Coördinaat : N51 13.228 E4 21.606
Openbaar vervoer: Direct gelegen aan de halte van de tramlijnen 3-5-9-15 alsook van verschillende buslijnen. Kijk op www.delijn.be voor meer informatie

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

Extra Info

Horeca:
Aan het vertrekpunt: Geen
Onderweg: Geen
Extra info:
In het riet rond de oevers krioelt het van het leven. Er zijn kijkheuvels waar je de vogels in hun habitat kan bewonderen. Een netwerk van wandel- en fietspaden passeren door de Middenvijver. De drogere gedeelten bieden ruimte aan bos. Samen met Sint-Annabos en Burchtse Weel vormt Middenvijver de groene ring rond Antwerpen op Linkeroever. Begin 1970 werd het gebied hoog opgespoten met grond afkomstig van de havenwerken. Het oorspronkelijke natte polderlandschap veranderde daardoor in een droog en schraal terrein. In het kader van het Parkproject Linkeroever werd Middenvijver heringericht om het ecologische potentieel van het gebied te verhogen. De stad legde een grote waterplas met twee eilandjes en verscheidene waterlopen aan, goed voor acht hectaren water. Meer dan 38.000 nieuwe planten, bomen en struiken werden geplant, wat meteen een behoorlijke boost gaf aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.

Blokkersdijk.
Blokkersdijk is gesitueerd in de oorspronkelijke Borgerweertpolder en kan aanzien worden als een met kalkrijk scheldezand opgehoogd terrein met centraal een niet opgehoogd gedeelte. In dit centraal gelegen deel ontstond op natuurlijke wijze een voedselrijke ondiepe, brakke waterplas, die door neerslag en kwelwater stilaan verzoette en nu omzoomd is met een brede rietkraag. Sinds 1978 heeft het reservaat, wat biotopen betreft, dan ook een hele metamorfose ondergaan. De zandvlakten evolueerden naar open terreinen begroeid met struisriet. Het jonge aangeplante en natuurlijke bos groeide uit tot een volwassen bos met veel dood hout en meer onderbegroeiing. De kalkrijke bodem zorgde op veel plaatsen voor een specifieke flora.

Het gebied dankt in de eerste plaats zijn faam aan zijn grote vogelrijkdom. Deze is het gevolg van de grote diversiteit aan biotopen – van nat tot droog, van open tot dichtbebost – maar ook van de voedselrijkdom, de ligging aan de Schelde en het gevoerde natuurbeheer. Het natuurbeheer bestaat o.a. uit het jaarlijks maaien en afvoeren van een rietperceel om de verlanding van de plas tegen te gaan. Alhoewel de achteruitgang van de biodiversiteit ook hier toeslaat, worden er over de vier seizoenen, nog altijd tussen de 160 en 170 vogelsoorten waargenomen. In sommige perioden kan op de plas het aantal watervogels oplopen tot een paar duizend exemplaren. Kijk voor uitgebreide informatie over zoogdieren, planten, insecten en historische achtergrond op www.natuurpuntwal.be .

Downloads

Als je ingelogd bent, kan je het GPS bestand ook rechtstreeks wegschrijven naar uw Garmin Gps met onderstaande Wandelwiki Garmin Communicator. Download de Garmin Communicator Plugin als deze nog niet is geinstalleerd op uw PC.

gps

Beschikbare downloads
FileDescriptionDownloadsLast modified
Download this file (middenvijver.gpx)middenvijver.gpxGps bestand Middenvijver (GPX)23703-11-2012 12:23
Download this file (Middenvijver.kmz)Middenvijver.kmzGoogle Earth - Middenvijver11903-11-2012 12:22
Download this file (wandelfolder Middenvijver.pdf)wandelfolder Middenvijver.pdfRoutebeschrijving Middenvijver52703-11-2012 13:38

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten

Reacties (6)

 • Gast - berckmoes

  Ik wil deze wandeling eens uitproberen, maar hoe geraak ik aan de route beschrijving?

  Short URL:
 • Ik denk dat de Middenvijver-Blokkersdijk via een pad naast de autoweg kan bereikt worden. Ik heb deze wandeling nog niet gedaan.

  Short URL:
 • Gast - marcel mombeek

  maar helaas, het stadsbestuur van Antwerpen is van plan toelating te geven aan een organisator van mega festivals zoals tomorrowland, het gebied om te toveren in een grote permanente festival weide, waar men per dag 60000 bezoekers verwacht. Het aanpalende natuurgebied zal hierdoor onherstelbare schade oplopen, zoniet verdwijnen. Wij vragen dan ook steun via deze website http://www.antwerpen-linkeroever-zegt-nee.be

  Short URL:
 • Helemaal geen mooie wandeling,
  zeer veel lawaai van de autosnelwegen rondom en je moet een zeer gevaarlijke verkeersweg oversteken. Er is ook veel lawaai van de industrie en van een aardgasstation.
  Zeker geen aanrader voor wie rust en echte natuur wil en voor mensen met kinderen en honden.

  Short URL:
 • Gast - Dirk gabriels

  knappe site

  Short URL:
 • Hartelijk dank voor deze mooie natuurwandeling vlak bij de stad.Met de routebeschrijving en de topokaart hebben wij de weg heel gemakkelijk kunnen volgen. Het begin van de wandeling is ook heel gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad met de trams naar de Linkeroever halte P&R

  Short URL: