Via Egnatia

Een onvergetelijke reis door de natuur en de geschiedenis van de Balkan.

Via Egnatia is de naam die de Romeinen in de 2de eeuw v. Chr. gaven aan de belangrijkste oost-west verbinding in de zuidelijke Balkan. De Romeinen maakten er een degelijk aangelegde en soms bestrate weg van. Feitelijk is het de voortzetting - na een korte bootreis over de Adriatische zee - van de beroemde Via Appia die in Rome begint.
Oorspronkelijk was de Via Egnatia voor militair gebruik, maar in de navolgende millennia was de Via Egnatia een hoofdader over land tussen oost en west. Hij loopt van Durrës aan de kust van Albanie via Macedonië en Griekenland naar Istanbul in Turkije en sluit daar weer aan op de Zijderoute.

Het Via Egnatia Hiking Trail gaat 1100 km door bergen en dalen, langs rivierbeddingen , langs meren en zeekust , dorpen en steden. Delen van de oude weg hebben de eeuwen overleefd en zijn nog steeds te genieten voor de wandelaar. Het is een speciaal gevoel om op dezelfde weg te lopen als al die soldaten en keizers, koeriers en boeren, handelaren en herders, predikers en belastinggaarders die je gedurende duizenden jaren zijn voorgegaan.

De route doet alle voormalige Romeinse stations aan, die langzamerhand zijn uitgegroeid tot steden met een schat aan interessante resten van hun turbulente verledens. Op het Via Egnatia Hiking Trail maak je een reis door de tijd die je opvattingen over Europa zal veranderen . De Via Egnatia staat ook voor de culturele verbinding tussen Oost en West, die je als wandelaar zeker zult ervaren.
Het eerste deel van de Via Egnatia Wandelpad is nu klaar . Het is 475 km lang , vanaf Durrës aan de Adriatische kust door Albanië , Macedonië en Griekenland en eindigt bij Thessaloniki . Het is een volledig nieuwe route voor de wandelaar die op zoek is naar onbetreden paden . Het Via Egnatia Hiking Trail is geschikt voor de rugzakloper met slaapzak en tent, maar zeker ook voor de wandelaar die liever de nachten doorbrengen in een goed bed.

Verken onbekende gebieden van Albanië , Macedonië en Noord- Griekenland , evenals beroemde hoogtepunten als Ohrid , oude Pella en Thessaloniki . Geniet van de gastvrijheid en het traditionele verse voedsel in de dorpen op het platteland . Slenter door de smalle straatjes , bazaars en markten in de oude steden..Praktisch

egnatia cover
Een uitgebreide full colour gids met stap voor stap beschrijving, topografische kaarten , waypoints en GPS track , praktische informatie , woordenlijst in drie talen, geschiedenis en achtergrond informatie is nu beschikbaar. Meer informatie en voorbeeldpagina's op www.viaegnatiafoundation.eu.
Wie wil meehelpen met het uitzetten en checken van deel 2 (Thessaloniki-Istanbul) is van harte welkom! Je kunt bijvoorbeeld helpen door een track uit te proberen. Misschien heb je er zelfs al eens gelopen en heb je suggesties voor de route. Of als je talent, ervaring en spullen hebt om echt mooie foto's te maken dan kan je gewoon meegaan met een onderzoeksgroepje. Meld je aan via www.viaegnatiafoundation.eu.

Reageer als gast

0 / 1000 Beperking van tekens
Je tekst moet minder dan 1000 tekens bevatten

Reacties (3)

 • Gast - Tony Martens

  We zijn half mei teruggekeerd van onze wandeling. Een geweldige ervaring.
  Het complete reisverslag is voor de liefhebbers te lezen op de website van de Via Egnatia foundation. Voor antwoorden op vragen ben ik via mail bereikbaar.

  Short URL:
 • Beantwoordde: Gast - Tony Martens

  Beste Tony,
  Veel wandelplezier gewenst en geef eens een reactie als jullie terug zijn.
  Beheerder Wandelwiki

  Short URL:
 • Gast - Tony Martens

  Ik ga deze route samen met een collega lopen. We starten 10 april in Bari Italie, nemen dan de boot naar Durres en lopen door naar Thessaloniki.
  We gaan kamperen maar zeker ook bij de mensen thuis proberen te slapen, we hebben er zin in!

  Short URL: